Met afval is veel meer mogelijk

Zaterdag 12 januari organiseerde de afdeling GroenLinks aan den IJssel het tweede GroenCafé. Op het thema “Aanval op afval” kwamen veel belangstellenden af. Afval is onvermijdelijk, we kunnen er wel veel slimmer mee omgaan. Nog beter is het om minder afval te produceren.

At Zweers, fractievoorzitter van GroenLinks in Krimpen aan den IJssel, liet aan de hand van statistieken zien dat er nog heel veel afval onnodig de verbrandingsoven in gaat. “Afval is in onze samenleving deels onvermijdelijk, we kunnen er wel veel slimmer mee omgaan”.

Marissa de Vries van KICI: “In de gemeentes rond de IJssel gaat nog tweederde van het gebruikte textiel de oven in. Dat is ontzettend jammer en een gemiste kans.” KICI (www.kici.nl) verzamelt gebruikt textiel in. Niet alleen herbruikbare kleding ook het overige textiel wordt ingezameld. Dit wordt gebruikt als grondstof voor nieuw textiel. Zo maakt een bekend jeansmerk spijkerbroeken van opnieuw gesponnen spijkergoed. De opbrengsten van de stichting gaan naar meerdere goede doelen. Marissa de Vries merkte ook op dat gemeentes te veel de nadruk leggen op kostenbesparing bij de afvalverwerking. “Dat is een verkeerde prikkel. Veel mensen leveren graag textiel in voor een goed doel. Daar wil iedereen best moeite voor doen.” De bezoekers van het GroenCafé beaamden dit. Zij vinden het jammer dat ze alleen maar herbruikbare kleding kunnen inleveren.

Gemeentes werpen steeds vaker een drempel op voor deze projecten. Zij vragen een vergoeding voor het mogen plaatsen van inzamelboxen voor kleding en textiel. De fracties van GroenLinks zullen uitzoeken hoe dat in onze gemeentes is geregeld.

Recycling is een van de manieren om afval opnieuw te bestemmen en te gebruiken. Janne Verreijken liet aan de hand van inspirerende voorbeelden zien dat afval ook een nieuwe bestemming kan krijgen. Upcyclen is de term. We kennen het allemaal van de meubels van pallets en stellinghout. Aan de hand van talloze voorbeelden liet Janne zien dat er veel meer mogelijk is. Van verlichting tot interieurinrichting, van festivals tot gebouwen. “Afval heeft teveel een negatieve en vieze bijklank. Ik wil laten zien dat je er ook mooie dingen mee kan doen.” Een overzicht staat binnenkort op de site van GroenLinks.

In de discussie kwamen ook onderwerpen als de overdaad aan verpakkingen en zwerfafval aan bod. Zwerfafval is een van de grote ergernissen. Prullenbakken in de openbare ruimte: zijn ze er genoeg of te weinig? Je kunt het aan de gemeente overlaten. De “aanval op afval” kan je ook zelf inzetten zoals een van de deelnemers betoogt. Bovendien, ergeren lost niet veel op. Regelmatig ruimt hij het zwerfafval op dat hij tijdens het wandelen tegenkomt. Kortom we kunnen zelf ook het nodige doen door afval niet op straat te gooien.

Jos van Dijk, afdelingsvoorzitter: “De tijd was te kort. Afval kent veel aspecten. We zijn nog lang niet uitgepraat. Op één middag lossen we de problemen niet op. Als het GroenCafé ons een stap dichterbij brengt ben ik zeer tevreden.”