GroenLinks wil offensief voor isolatie woningen

Onder het motto 'laat bewoners niet in de kou staan', heeft GroenLinks aan den IJssel vandaag actie gevoerd voor betere woningisolatie. Aan de Rivierweg is het standbeeld van Prometheus geïsoleerd met lekker warme kleren. Het standbeeld staat symbool voor alle huurders van Capelle en Krimpen die door ontbrekende of slechte isolatie in de kou staan en alle woningbezitters die niet weten hoe zij hun woning kunnen verbeteren. Een betere isolatie spaart geld uit, is goed voor het milieu en levert ook nog eens groene banen op. Gemeentes kunnen hierover bindende afspraken maken met woningcorporaties. GroenLinks wil dat de gemeente zorgt dat volgend jaar 10% van de huurwoningen goed geïsoleerd wordt en alle woningbezitters een advies kunnen krijgen voor isolatie.

In veel huurwoningen ontbreekt dubbel glas, een HR-ketel, goede dak-, vloer- en muurisolatie. 'Een gemiddelde huurder betaalt per jaar ruim 1500 aan energiekosten. Met een goede isolatie kan dat bedrag met ruim 300 worden teruggebracht', rekent de Capelse Groenlinks kandidaat Peter Ras voor. 'Helaas lopen de meeste corporaties nog niet warm om de isolatie te verbeteren, terwijl veel huurders klagen over tocht, vocht en een hoge energierekening.' Capellenaren met een eigen woning kunnen zelf investeren, maar weten vaak niet wat er aan hun woning gedaan kan worden.

Groen Werkt

Isoleren is niet alleen positief voor de portemonnee van de huurder. Het isoleren van gebouwen zorgt voor een fors aantal nieuwe banen. Volgens berekeningen van de FNV kan isolatie 8000 banen opleveren. Daarnaast is isoleren ook een effectieve maatregel om energie te besparen, en daarmee het klimaatprobleem aan te pakken. Capelle zegt koploper te willen zijn in het klimaatbeleid maar wil alleen een klein deel van de Capelse huizenbezitters advies geven, terwijl in Krimpen de maatregelen voor energiezuinige woningen alleen bij nieuwbouwwoningen wordt gestimuleerd maar niet bij bestaande huizen. Nu landelijk en internationaal klimaatmaatregelen moeizaam van de grond komen is dit extra belangrijk.

10% per jaar isoleren

GroenLinks wil dat de gemeenten met woningcorporatie Com.Wonen en QuaWonen bindende afspraken maakt over een isolatieprogramma. Per jaar moet 10% van de woningvoorraad goed geïsoleerd worden, te beginnen bij de goedkoopste woningen. Ook moet de gemeente aan ìedere woningbezitter advies aanbieden om zelf te kunnen besparen. GroenLinks pleit er bovendien in de Tweede Kamer voor dat het voor huurders mogelijk wordt om zelf woningisolatie bij een corporatie af te dwingen. Nu is dat nog niet mogelijk.